Sikkerhedsinstrukser

Før du tager det lejede udstyr i brug, er det vigtigt, at du læser denne instruktion: Så du er informeret omkring vilkår og dit eget medansvar.
Du skal derfor altid læse nedenstående, før du kan benytte vores udstyr.

Instruktionen gælder for leje af kano hos Kajak Freak.

Du skal være særlig opmærksom på, at alt sejlads sker på eget ansvar – derfor er det samtidig vigtigt at være opmærksom på, at det er din ulykkesforsikring, som skal dække, såfremt du mod forventning får brug for forsikring.

Kajak Freak, Brian Justesen

Aktivitets område er Storå og Vandkraftssøen.
Fra første start sted i Tjørring ved kano pladsen på Brogårdvej, til sidstestoppe sted ved kanopladsen i Vemb.

Storeå

Sejlads på Storå er relativ sikkert når der tages højde for strøm og eventuelle væltet træer.

På to strækninger i midtbyen af Holstbro er der ekstra meget strøm og det er ca. 100 meter før Østerbrogade og omkring bropillerne ved Storbro.

Ved kæntring i åen skal du altid opholde dig opstrøms for dit udstyr, sådan at du ikke risiker at blive klemt fast mellem udstyr og en evt. forhindring i vandet. Pak altid tungt i bagenden så er det letter at styre i strømmende vand.

Vandkraftsøen

Vandkraftsøen er et lille lukket område. Det anbefales i forhold til din sikkerhed at der altid at sejle tæt på kanten. Vær opmærksom på at der kan være kraftig trafik/aktivitet på søen, derfor er det også kun tilladt at sejle på langs af søens venstre side.

Det er ikke tilladt at opholde sig inden på robanen, som er mærkeret med bøjer. Der må aldrig padles tæt end 50 meter på vandkræftsværket ved ringvejen.

Det er tilladt at sejle på Storå og vandkraftssøen mellem 1. juni og 31. oktober og alle dage mellem kl. 9.00 og 20.00.

Beklædning er altid bedst at tænke i tre trin:

 1. Inderste lag: Skal give dig varme eller kunne svedtransportere. Her egner ”skiundertøj” sig bedst som det inderste lag.
  Det må meget gerne være i uld da det både transporter sved og kan holder dig varm – og så kommer det ikke til at lugte så hurtigt.
 2. Mellem lag: En fleecetrøje som du kan tage af og på i forhold til temperatur svingninger i løbet af dagen og aften.
 3. Yderste lag: Skal funger som en skal, der skal beskytte dig mod vind og regn, så du ikke risikerer at blive afkølet.
  Dette kunne være en vandtæt vindjakke, gerne åndbar og et par regne bukser.

Fodtøj: Gummistøvler / vandrestøvler /sandaler (tænk på at selv om det er godt vejr, er græsset ofte vådt om morgenen)

Kano

Vi anvender 17ft Aluminiumskanoer, som er CE godkendte med plads til op til tre personer. Alle kanoer er synkefri og kan flyde fyldt med vand inkl. 50kg oppakning. Maks laste vægt pr. kano er 365 kg inkl. personer og udstyr. Alle kanoer er forsynet med en snor i enden samt øse.

Kanoen vejer ca. 40 kg, så to personer kan let flytte dem.

Veste

Vi anvender svømmeveste som er CE godkendte til minimum 50N. Vi anvender ikke redningsveste da det efter vores opfattelse kan være til større fare for brugeren, i det man bliver så hæmmet i sine bevægelser, så vesten kan være skyld i ulykker på grund af manglende bevægelsesfrihed. Det er samtidigt ikke er muligt at komme op i kanoen igen, hvis uheldet er ude og derfor give en ringere sikkerhed. Bemærk ved brug af svømmeveste skal du kunne svømme.

For børn under 30 kg udleveres rigtige redningsveste med 100N opdrift og krave skridt strop.

Du skal være særlig opmærksom på, at al sejlads sker på eget ansvar, og det derfor altid vil være din egen ulykkesforsikring, som skal dække, uanset hvad der sker. Dette gælder både ved udlejning, eller hvis der sker dig noget under et kursus eller en event ledet af vores medarbejder.

Benyttes vores udstyr til instruktion eller aktiviteter af andre parter f.eks. skoler eller foreninger, der selv stiller med lærere eller instruktører, sådan at det har karakter af egen aktivitet ligger ansvaret 100% hos dem, og de skal selv udarbejde en sikkerhedsinstruks passende til aktiviteten. Ved leje oplyses navn på den ansvarlige person og organisationen.

Kajak Freak kan aldrig drages til ansvar for anden parts handlinger.

Følges vores sikkerhedsinstruks, føler vi os trykke ved at send dig på vandet. Det er dog vores pligt at informer om, at vandsport i sidste ende kan ende med drukning eller svære skader efter afkøling i koldt vand. Derfor beder vi dig have respekt og være ydmyg over for elementerne.

I forbindelse med kano kan der opstå almenlige sportsskader i form af overbelastninger på grund af mange gentagelser, forkert siddestilling, pludselige bevægelser mv. Du bør også være særlig opmærksom på at løfte rigtigt på udstyret, så der ikke heraf opstår pludselige skader i f.eks. ryggen.

Vi anbefaler, at der som udgangspunkt altid er to om at løfte en kano.

Brugsridser og skrammer tager vi som almenligt slid, hvis udstyret bærer præg groft misbrug, eller udstyret er knækket, har huller, står reparation for brugerens regning eller evt. dækket af din egen forsikring.

Mistet udstyr skal erstattes.

Er uheldet ude, skal du på almenlig vis tilkalde hjælp ved at ringe 112 og oplyse, hvorfra du er startet, og i hvilken retning du er sejlet og forklare, hvor du opholder dig nu. Det vil altid være godt hvis kajak og udstyr bjærges, men dit liv er det vigtigste. Er du kommet i land uden dit udstyr skal du altid kontakte politiet på 114, sådan der ikke bliver sat en stor eftersøgning i gang uden grund.

 • Vagtlæge 70 11 31 31
 • Kajak Freak som udlejer på 30 70 75 31
 • Vagtlæge 70 11 31 31
 • Skadestuen 78 43 00 00

Med Danmarks officielle 112 app kan du starte et opkald til alarmcentralen og samtidig sende mobilens GPS-koordinater afsted.
På den måde kan du få hjælp hurtigere. (112 app’en er gratis.)

Tjek at alle kan svømme; til mindre børn under 30 kg udleveres der 100N redningsveste. De er derfor undtaget for at kunne svømme.

Tjek at unge under 18 år har forældre/værger samtykke til, at det er ok at de deltager.

Tjek alle har den rigtige størrelse af vest og den er spændt korrekt. Er man på land er vesten enden spændt eller helt taget af, så ingen ved en fejl kommer på vandet uden korrekt spændt svømmevest.

Tag bestik af vejr og rute i forhold til vindretning og bølger.

Denne sikkerheds instruksen for Kajak Freak opdateres løbende ud fra de tilbagemeldinger og erfaringer, vi gør os.

I ønskes en fantastisk dag på vandet.